Algemeen en Veiligheid

Zonlicht vs. Zonnebank

Zonnebanken zijn een gecontroleerde bron van ultraviolet licht ter aanvulling of vervanging van de zon buiten. De horizontale of verticale apparaten bevatten dezelfde UV-stralen als de zon buiten en het bruiningsproces (en het proces van Vitamine D-aanmaak) vindt dan ook op dezelfde natuurlijke wijze plaats.

Gezondheid

Uit medisch wetenschappelijk onderzoek komt steeds duidelijker naar voren dat zonnen bijdraagt aan de natuurlijke aanmaak van vitamine D in de huid en dus goed is voor de algehele gezondheid. Aangezien de zon in Nederland alleen in de zomermaanden genoeg kracht heeft voor dit proces is de zonnebank buiten de zomer een gezond alternatief.

In Nederland is de zon, zeker buiten de zomermaanden, onvoldoende voor handen om voldoende vitamine D aan te kunnen maken. Risicogroepen als ouderen, donker getinte allochtonen, maar zeker ook mensen die weinig buiten komen, lopen een vergroot risico op een tekort aan vitamine D. Het wordt steeds duidelijker, ook uit wetenschappelijke rapporten, dat zonlicht zeer belangrijk is voor zowel het fysiek als mentaal goed functioneren van het menselijk lichaam. Zonlicht heeft invloed op het immuunsysteem, bloeddruk, depressie etc.

Veiligheid

Als zonnebankcenter voelen wij ons verantwoordelijk voor het veilig gebruik van de zonnebanken en uw gezondheid.

Wanneer u jonger dan 18 jaar bent, mag u nog geen gebruik maken van zonneapparatuur. Wetenschappers en huidspecialisten hebben vastgesteld dat het voor jonge mensen beter is wanneer ze niet te veel zonlicht te krijgen (dat geldt ook voor de buitenzon!) Tot het achttiende levensjaar is de huid nog in ontwikkeling waardoor huidsschade door eventuele verbranding, het risico vergroot op de ontwikkeling van huidkanker op latere leeftijd.

Huidtypen

Om verantwoord te zonnen is het belangrijk dat u uw huidtype kent, afhankelijk hiervan bepaalt u de frequentie en duur van uw zonnebank-sessie. Wij adviseren u hier graag over.

Print article